Dinsdag is door Colt een persbericht verstuurd over de komst van tien nieuwe datacenters. Opvallend, want vorig jaar gaf het nog aan twaalf locaties van bestaande datacenters af te stoten. Nu is grond aangekocht voor nieuwbouw.
Colt heeft ook in Nederland enige tijd een datacenter footprint gehad met twee locaties. Beide plekken zijn amper bekend bij het kanaal. Dat was en is dan ook niet de markt waar Colt zich op richt. De van oorsprong telefonie aanbieder had kleinere locaties in meerder landen nodig om de eigen diensten te kunnen faciliteren. In een latere fase is die ruimte ook in gezet voor colocatie.
Colo of cloud
Met colocatie is echter het nodige aan de hand. Voor de een is het betrekkelijk simpele business waar een redelijke boterham mee is te verdienen. Voor de ander staat het gelijk aan achterhaalde opvattingen. Cloud is het betere alternatief.
Bedrijven als Colt passen bij dat tweede idee. Daarom heeft men ook de twaalf eigen datacenters verkocht. De nieuwe eigenaar heeft die integraal overgenomen, dus inclusief de klanten. Tot zover bekend is dat zonder problemen verlopen.
Colt heeft echter niet alles van de hand gedaan. Colo was namelijk maar een deel, een klein deel zelfs, van de business. Het bedrijf doet veel meer met connectiviteit (eigen kabels) en grote datacenters. Die zijn niet voor colo bedoeld. Zelf spreekt men van hyperscale datacenters, elders wordt ook de term wholesale gebruikt. Waarschijnlijk wordt er het zelfde mee bedoeld: een klant annex huurder per hal of gebouw.
Dat is schijnbaar business waar de komende jaren nog voldoende vraag naar is. Colt heeft daar de tien stukken grond voor gekocht. Het bedrijf heeft dus afscheid genomen van de mogelijkheid kleine klanten te bedienen en kiest voor grotere ondernemingen als klant. Een dergelijke ontwikkeling is ook elders te zien. In Nederland geeft een aantal lokale datacenters colo steeds minder aandacht en ruimte. Ze bouwen en beheren liever cloudplatformen voor grotere klanten. Die klanten kunnen daarmee vervolgens de kleinere ex-klanten van het datacenter bedienen.
Nieuwe schakel
Bij het verhaal van datacenters afstoten van Colt kan dus iets anders horen dan alleen de verschuiving naar hyperscale. Klanten worden op afstand gezet door er een nieuw soort leverancier tussen te zetten. De keten is immers een schakel langer gemaakt.
Dat verhaal gaat voor Colt in Nederland zo te zien niet op. Het persbericht spreekt wel over bouwgrond drie van de vier FLAP gebieden en Azië. De regio Amsterdam en Nederland staan niet genoemd.